Αλλάζει όψη η Πλατεία Δικαστηρίων, στο κέντρο της Καρδίτσας, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη του έργου «Αισθητική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλατείας Δικαστηρίων» στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 1.640.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Καρδίτσας.
Ανάπλαση σε συνολική έκταση 3,5 στρεμμάτων

Η Πλατεία Δικαστηρίων μαζί με τους περιμετρικούς πεζόδρομους της, με συνολική έκταση 3.537,40 τ.μ. αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ιστορικά πλατείες της πόλης της Καρδίτσας, στην οποία έχουν πρόσωπο το Δικαστικό και το Επισκοπικό Μέγαρο και μεγάλος αριθμός καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Τα έργα ανάπλασης περιλαμβάνουν:

– Νέες χαράξεις με ανάδειξη του Δικαστικού Μεγάρου και εύκολη πρόσβαση σε αυτό

– Χάραξη άνετων διαδρομών για πεζούς

– Αύξηση της επιφάνειας φύτευσης με αισθητική και λειτουργική ομοιομορφία

– Ένταξη του υδάτινου στοιχείου ως μέσου δροσισμού

– Διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων του εδάφους για τη σωστή όδευση των όμβριων

υδάτων

– Δημιουργία ελεύθερης διόδου των οχημάτων έκτακτης ανάγκης

– Κατασκευή στεγάστρων σκίασης με κοινή μορφολογία

– Επαρκή καθιστικά για την άνετη παραμονή των χρηστών

– Φωτισμός για την ανάδειξη των νέων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων και των σημαντικών κτιρίων της πλατείας

– Σύγχρονος αστικός εξοπλισμός

– Οργανωμένα σημεία στάθμευσης των ποδηλάτων στις εισόδους της πλατείας

– Επιλογή κατάλληλων υλικών για δάπεδα, επενδύσεις και καθίσματα

– Εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ και όδευση τυφλών.

«Η Καρδίτσα αλλάζει. Το μεγάλο πρόγραμμα έργων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτούμε, συγχρονίζει την πόλη με την εποχή και αποδίδει στους πολίτες ελκυστικούς και λειτουργικούς ανοιχτούς δημόσιους χώρους με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, αλλάζουμε την αισθητική και την αρχιτεκτονική του τοπίου σε ένα πολυσύχναστο και κεντρικό τμήμα της πόλης, την πλατεία Δικαστηρίων. Αναδεικνύουμε τα κτίρια που την περιβάλλουν, τονώνουμε την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, διευκολύνουμε την πρόσβαση σε πεζούς, ποδηλάτες, άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής για τη βελτίωση του μικροκλίματος και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του αστικού θορύβου. Προχωράμε σε κοινό μέτωπο και με σχέδιο έργων που προεξοφλούν το μέλλον. Στο νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 προβλέπονται πόροι συνολικού ύψους 99,2 εκατομμυρίων ευρώ για την Ολοκληρωμένη Εδαφική και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, με έργα ουσίας που βελτιώνουν τη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμό» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.