*Παρά το κρύο, ο κάμπος…. «βράζει»


Τα τρακτέρ στον Ε-65 , στον κόμβο του «Δέλτα» βγάζουν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας προχωρώντας σε δυναμική κινητοποίηση για το ζήτημα των ανοιχτών- χαμηλών τιμών στο βαμβάκι.

Αύριο Παρασκευή, αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες και τη Δευτέρα δίνουν ραντεβού στον Ε-65, όπου θα παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στην αγροτική σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης στον Παλαμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Οι αγρότες χαρακτηρίζουν «αίσχος» την κατάσταση που επικρατεί καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει. Διεκδικούν ικανοποιητικές τιμές στο βαμβάκι που να «αντανακλούν» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και τη διεθνή τιμή.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία ήταν έκδηλος ο προβληματισμός και η αγανάκτηση των παραγωγών, διαρρέεται τεχνηέντως ότι η τιμές που θα κλείσει το βαμβάκι θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από τις περυσινές, παρά το γεγονός ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά για μια ακόμη χρονιά.Οι αγρότες εξαπέλυσαν πυρά εναντίον των κυβερνήσεων που διαχρονικά επιτρέπουν, όπως ειπώθηκε, αυτή τη στρεβλή κατάσταση που διαμορφώνεται με τις εκκοκκιστικές μονάδες, ενώ λαμβάνουν αποφάσεις που αφήνουν πρακτικά απροστάτευτους τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο καθεστώς «εγκλωβισμού» που οδηγούνται οι βαμβακοπαραγωγοί, με την προμήθεια εφοδίων και χορήγηση προκαταβολών από τις εκοκκιστικές μονάδες, εξαιτίας του ελλιπούς τραπεζικού δανεισμού με ενθαρρυντικούς όρους.

«Δεν πάει άλλο. Ζητάμε να πληρωνόμαστε τον κόπο μας, να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Με το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας οδηγούμαστε στην φτώχεια και τον αφανισμό με μαθηματική ακρίβεια» τονίστηκε εισηγητικά από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας.


Οι αγρότες ζητούν:

– να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Τιμές ικανοποιητικές τιμές που να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής και να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στον αγρότη.

– Να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν μπει η δεύτερη δόση του τσεκ και το «πρασίνισμα» γιατί αλλιώς θα καταλήξουν πάλι στα χέρια τραπεζών, εφοριών, ΕΛΓΑ κλπ.

– Μείωση του κόστους παραγωγής και φθηνό πετρέλαιο όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για τους εφοπλιστές, βιομηχανίες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες κλπ και όπως απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Καλούμε κάθε συνάδελφο που νιώθει την αδικία στο πετσί του και τις άδειες τσέπες του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να συμπορευτεί με την ΕΟΑΣΚ και τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικώντας δυναμικά όπως ξέρουμε τόσα χρόνια την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και ουσιαστική τιμή στο βαμβάκι» τονίζει η Ομοσπονδία.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συσκέψεις συγκεντρώσεις στα χωριά.