ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Ξεκινάμε λοιπόν! Ούτε στα Χριστούγεννα δεν φθάσαμε και να, το πρωτάθλημα της super league 2, η δεύτερη επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, η… αθλητική βιτρίνα του ελληνισμού, βρίσκεται στην αφετηρία! Σέντρα το προσεχές Σαββατοκύριακο!

Κι όμως πέρα από την πλάκα, αυτό το πρωτάθλημα θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς. Να προσφέρει συγκινήσεις, θέαμα, να αποτελεί τον προθάλαμο παικτών για καριέρα, να δίνει όμορφες στιγμές στην επαρχία που τις έχει ανάγκη, να το περιμένει ο κόσμος με ανυπομονησία…

Οι παλαιότεροι θυμούνται με νοσταλγία περιόδους της Β’ Εθνικής που σε κάποιες περιπτώσεις εμπεριείχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πλοκή ακόμη και από την Α’ Εθνική! Με γήπεδα της περιφέρειας “τιγκαρισμένα” στις εξέδρες, με ομαδάρες, με παικταράδες! Ενα πρωτάθλημα πόλεων απλωμένο σε όλη την επικράτεια!

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ρέθυμνο, μια πανδαισία! Υπήρχαν φίλαθλοι που ακόμη κι αν δεν αγωνίζονταν η ομάδα της πόλης τους, προτιμούσαν ως ουδέτεροι να βλέπουν αγώνες της συγκεκριμένης κι όχι της ανώτερης κατηγορίας!!!

Όλα αυτά, όμως, δεν είναι παρά αναμνήσεις καθώς σταδιακά αυτή η κατηγορία απαξιώθηκε κι έγινε άντρο των “τρωκτικών”! Και δεν αναφέρομαι στις διοικήσεις και τους προέδρους των ομάδων που με ελάχιστες εξαιρέσεις καταποντίστηκαν οικονομικά, αλλά σε κάποιους επαγγελματίες που κέρδιζαν από τη χασούρα των ομάδων και των παραγόντων τους!

Στους μηχανισμούς των ποδοσφαιρικών αρχών που με την ανοχή και ενθάρρυνση της πολιτείας (διαχρονικά) το μόνο που έκαναν ήταν να αποδομούν όλο και περισσότερο το επίπεδο, και να καταρρακώνουν την αξιοπιστία της διοργάνωσης. Φθάσαμε με μαθηματική ακρίβεια να λέμε ότι η δεύτερη εθνική είναι το πιο βρώμικο πρωτάθλημα, ενώ όλα τα υπόλοιπα… αστράφτουν και μοσχομυρίζουν από καθαριότητα!!!

Στις μέρες μας ζούμε την απόλυτη ευτέλεια. Ουδέποτε στο παρελθόν φθάσαμε σ’ αυτή την κατάντια να ξεκινάει το πρωτάθλημα το Νοέμβριο!!! Το ζούμε κι αυτό τις δύο τελευταίες σεζόν.

Με ομάδες να μπαίνουν από το παράθυρο, με κληρώσεις επαναλαμβανόμενες, με αναδιαρθρώσεις της συμφοράς για να εξυπηρετούν οι πολιτικοί το πελατολόγιο, με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της ΕΕΑ, με μηδενικά έσοδα για τις ομάδες, με παρασκήνιο να οργιάζει απροκάλυπτα, με χίλια δυό στραβά κι ανάποδα!

Κι όσοι έχουν βάλει για τα καλά το χεράκι τους να δημιουργηθεί αυτό το χάλι, το παίζουν και αμέμπτου ηθικής! Ζητούν, λέει ελέγχους από τη sportradar για το κατα πόσο τα ματς παίζονται στα ίσια! Ποιοι; Αυτοί που έτσι και φωνάξεις… αστυνομία στο ξεκάρφωτο, θ’ αρχίσουν να τρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις!

Πρεμιέρα, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο και μια απορία την έχουμε για το τι θα δουν φέτος τα ματάκια μας…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το είπε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην κατηγορία που έχει λουστεί για τα καλά τον τρόπο με τον οποίο διοικείται διαχρονικά και για τις αποφάσεις που λαμβάνονται: “Αυτοί εκεί, λένε ψέματα ακόμη κι όταν προσπαθούν να πουν την… αλήθεια!”

Σχολή ψεύδους!
Πράγματι μιλάμε για τη “μεγάλη του ψεύδους σχολή”! Να σου λέει ο άλλος “Αλφα’ και να εννοεί “Ωμέγα’! Θα μπορούσε αυτή σχολή να δίνει πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά! Να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη… στελεχών που θα μπορούσαν να σταδιοδρομήσουν με λαμπρή καριέρα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σ’ όλους τους χώρους και κυρίως στην πολιτική!

Χρήμα με ουρά!
Όσοι έχουν ζήσει έργα και ημέρες της εν λόγω κατηγορίας γνωρίζουν πολύ καλά περί τίνος πρόκειται. Τώρα μάλιστα είμαστε και σε περίοδο ανέχειας. Παλαιότερα, έπεφτε χρήμα με ουρά! Που αξιοποιούνταν φυσικά για το καλό και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου…

———————-

«Αν είναι να πουληθείς, κοίταξε τουλάχιστον να πιάσεις καλή τιμή»

Στέφαν Τσβάιχ – Αυστριακός συγγραφέας