Η ανασφάλεια που επικρατεί για τις εκλογές στην Τουρκία προκαλεί νευρικό κλονισμό στις αγορές, καθώς η προοπτική για επανεκλογή Ερντογάν σημαίνει ότι το τέλος των ανορθόδοξων πολιτικών δεν είναι ορατό.

Ήδη από χθες Δευτέρα 15/5, νευρική ήταν η πρώτη αντίδραση του χρηματιστηρίου, ένα κλίμα που συνεχίστηκε και σήμερα στην τουρκική αγορά, τόσο σε επίπεδο Χρηματιστηρίου, όσο και σε επίπεδο λίρας και ομολόγων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η λίρα κινείται πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ του 19,8 έναντι του δολαρίου και τα ομόλογα βλέπουν τις τιμές τους να υποχωρούν αισθητά.

Το κρατικό ομόλογο που λήγει το 2045 είδε σήμερα την τιμή του να υποχωρεί περαιτέρω κατά 1,5 σεντ κάτω από τα 73 σεντ του δολαρίου, τιμή που πλησιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Στο ίδιο κλίμα και με αντίθετη κατεύθυνση, σε ανοδικό ράλι επιδίδονται τα CDS. Συγκεκριμένα, το κόστος ασφάλισης για τα πενταετή ομόλογα της Τουρκίας εκτινάχθηκε σήμερα στις 652 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας και κατά 160 μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.

Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές

Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα που οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη Κιλιτσντάρογλου επιδίδονταν σε ράλι ανόδου την περασμένη εβδομάδα δέχονται νέο σφυροκόπημα.

Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 8% με τις απώλειες έτσι των δύο τελευταίων συνεδριάσεων να διευρύνονται στο 20%.

Ανησυχία για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν

Πλέον, οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα διατηρήσει μία εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που θα επιφέρει περεταίρω όξυνση των ανισορροπιών στην οικονομία, με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή με φόντο το ενδεχόμενο ρίσκο.

Σε μια περίπτωση νίκης Ερντογάν, δεν αναμένεται να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα τιθάσευαν τον εκρηκτικό πληθωρισμό και θα στήριζαν τη λίρα.

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του οίκου Scope Ratings, ο οποίος στο βασικό σενάριο βλέπει τον Ερντογάν να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. «Αυτό θα μεταφραζόταν σε συνέχεια της πολιτικής του και διατήρηση της αβεβαιότητας. Χαλαρή νομισματική πολιτική, όλο και πιο περίπλοκες μακροπροληπτικές κανονιστικές ρυθµίσεις και επεκτατική δηµοσιονοµική πολιτική θα άφηναν µόνιµα την οικονοµία εκτεθειμένη σε μια άτακτη προσαρμογή μέσω μιας αυξανόμενης νομισματικής κρίσης και βαθύτερα προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών» επισημαίνει.

«Ελλείψει πολυμερούς θεσμικής υποστήριξης, η Τουρκία θα απαιτούσε ad hoc, βραχυπρόθεσμες διμερείς συμφωνίες με εταίρους – οι οποίοι στο παρελθόν συμπεριέλαβαν χώρες του Αραβικού Κόλπου και τη Ρωσία – προκειμένου να έχει πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα» συμπληρώνει.

Πηγή: cnn.gr