Οι ανησυχίες των λοιμωξιολόγων είχαν εκφραστεί εδώ και καιρό σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων από την ημέρα όπου άνοιξαν τα σύνορα της χώρας. Πλέον, με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και τις περιπτώσεις κορονοϊού να παρουσιάζουν αυξητική τάση σε καθημερινά πια βάση, οι επιστήμονες εκπέμπουν ανοιχτό σήμα κινδύνου, συστήνοντας επιστροφή των μέτρων αλλά και των ελέγχων ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα για τον κορονοϊό, Μάριος Λαζανάς έκανε λόγο για “περίοδο δυσκολιών” στην οποία μπαίνουμε, λέγοντας πως “έχουμε χτυπήσει τα καμπανάκια. Αυξάνονται και τα κρούσματα που ανακαλύπτονται στις πύλες εισόδου αλλά και τα εσωτερικά κρούσματα“.
Ο κ. Λαζανάς στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση της μάσκας η οποία επιβάλλεται να επανέλθει στους κλειστούς χώρους και δη στα σούπερ μάρκετ, όπου βέβαια θα πρέπει να γίνονται και πιο αυστηροί έλεγχοι:
“Σαφώς και είμαστε σε συναγερμό. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα της μάσκας. Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στην επιτροπή που έχει συζητήσει το θέμα για τις μάσκες, διαβιβάζεται η άποψη για τη μάσκα στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει τις όποιες αποφάσεις. Επειδή μπαίνουμε σε μία δύσκολη εποχή, το πιο βασικό μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η πρόληψη. Η πρόληψη αφορά τις αποστάσεις, τη χρήση της μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών. Θεωρούμε ότι η μάσκα αυτή τη στιγμή είναι ένα πολύ βασικό μέτρο που πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους και που δεν είχε καθιερωθεί μέχρι στιγμής. Εμείς λέμε ότι στα σούπερ μάρκετ πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας, που μέχρι τώρα ήταν απλά μία σύσταση. Δεν υπήρχε χρήση μάσκας υποχρεωτικά από τους πωλητές; Από τους σερβιτόρους τηρείται η χρήση μάσκας; Από αυτούς που παρασκευάζουν τα πρόστιμα μέσα στις κουζίνες τηρείται η χρήση μάσκας; Και πολλοί δεν τις φοράνε και σωστά. Η επιτροπή δηλαδή συστήνει κάτι, η κυβέρνηση προσπαθεί να το επιβάλει και εμείς δεν το ακολουθούμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι”.
Σε ερώτηση που αφορούσε στα πανηγύρια και την απαγόρευσή τους, ο Μάριος Λαζανάς αναφέρθηκε στα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται σε άλλα σημεία συνάθροισης, όπως μπαρ και παραλίες: “Λέμε να μην υπάρχει συνωστισμός. Τι γίνεται στα μπαρ το βράδυ ή τι γίνεται στα beach bar ή στις παραλίες. Μπορεί να χρειαστεί να μπουν κάποιοι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας τους. Να καταλάβουμε όλοι μας ότι είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο. Ότι ο κορονοϊός δεν έχει φύγει. Το άλλο που πρέπει να εντατικοποιηθεί είναι να γίνου περισσότερα τεστ στην κοινωνία. Να ξέρουμε τι γίνεται μεταξύ μας”.
“Δεν μας ανησυχούν μόνο τα κρούσματα”
Έντονη η ανησυχία και του λοιμωξιολόγου και Διευθυντή Β’ Παθολογικής της λοιμωξιολογικής κλινικής, Αθανάσιου Σκουτέλη, ο οποίος μάλιστα δεν στάθηκε μόνο στην αύξηση των κρουσμάτων: “Αν αρχίσουν και εξαπλώνονται πλέον τα κρούσματα είναι αργά. Πολύ αργά. Σίγουρα ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός. Από την άλλη μην περιμένετε αριθμούς γιατί δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός, σημασία έχει σε πόσο χρονικό διάστημα έχουν εντοπιστεί αυτά τα κρούσματα σε μία περιοχή, αν είναι εισαγόμενα, αν είναι εστίες. Δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ακόμη πολύ καλός. Φωνάζουμε για αποστάσεις γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε να χτυπάμε καμπανάκια, αφού τότε θα είναι αργά”.
Πηγή : news247