Πανελλαδική των Μπλόκων: «Επιστροφή στα χωριά με το κεφάλι ψηλά και πρόταση για παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα»

* Καταγγέλλει την κυβέρνηση για απαξίωση του πρωτογενούς τομέα * Προτείνει τα... ψίχουλα του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου να δοθούν στις «ευπαθείς ομάδες των εφοπλιστών»

Με μια καυστική ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και εχθρική στάση απέναντι στους αγρότες και κτηνοτρόφους, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σημειώνει ότι οι αγρότες γυρίζουν σήμερα από τα μπλόκα στα χωριά τους με το κεφάλι ψηλά και περήφανοι για τον αγώνα τους. Ο αγώνας, τονίζει, θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές και προτείνει τη διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Προτείνει μάλιστα στην κυβέρνηση, με… αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης στις «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» των εφοπλιστών, επιχειρηματιών, και των ιδιοκτητών των πανελλαδικών καναλιών, να τους δώσει τα επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ που πρότεινε ως επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου για τους αγρότες.
Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Γυρίζουμε στα χωριά μας, οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές.

Ο αγώνας μας έδειξε ότι δεν παλεύουμε, μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο το λαό.

Με τα μπλόκα μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2022. Εκδόθηκαν νέα μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από την ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για την στήριξη των κτηνοτρόφων. Όμως τα βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωση μας.

Απαξίωση του πρωτογενούς τομέα

Βιώσαμε την απαξίωση του πρωτογενή τομέα ενώ μας χαρακτηρίζουν προεκλογικά ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πυλώνα ανάπτυξης. Πρώτα ήρθε ο χαρακτηρισμός μας ως επαγγελματίες διαδηλωτές και αργόσχολους που κάνουμε κινητοποιήσεις όταν δεν έχουμε δουλειά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στην συνάντηση δηλώθηκε ότι συμβάλλουμε λίγο στο ΑΕΠ της χώρας και ότι μας δίνουν δυσανάλογα μεγάλη στήριξη σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.

Τα επιπλέον 10 εκ ευρώ
να πάνε στους εφοπλιστές

Με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης στις «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» των εφοπλιστών, επιχειρηματιών, και των ιδιοκτητών των πανελλαδικών καναλιών προτείνουμε στην κυβέρνηση να τους δώσει τα επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ που πρότεινε σε μας για το πετρέλαιο.
Εχθρική στάση

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αστυνομικό αυταρχισμό στο χώρο τον μπλόκων και με τις συκοφαντικές επιθέσεις στον αγώνα μας και με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προσκλήσεων σε “διάλογο” και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.

Καταγγέλλουμε, επίσης, τα πανελλαδικά ΜΜΕ που έστησαν «πέπλο σιωπής» για τις κινητοποιήσεις μας, προκειμένου να αποκρύψουν τα δίκαια αιτήματά μας και να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Υπονομευτικό ρόλο έπαιξαν και όσοι «αγροτοσυνδικαλιστές» με ρόλο Δούρειου Ίππου συναντήθηκαν με το υπουργείο στην διάρκεια των μπλόκων μας, ουσιαστικά παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης καπηλευόμενοι τον αγώνα των αγροτών που ήταν στον δρόμο.

Ο αγώνας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, στο δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Προς το χειρότερο εξαιτιας του πολέμου

Τα πράγματα βαδίζουν προς το χειρότερο και εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται για δεύτερη φορά τα τελευταία 25 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς να ευθύνονται οι λαοί για αυτόν. Θα πληρώσουμε και εμείς αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα νέο μεγάλο οικονομικό τίμημα.

Η απόφαση των μπλόκων και της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι για συνέχιση του αγώνα.

Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι σίγουρο πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους τους συναδέλφους ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε ασκείται πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση με αδιέξοδες καταγγελίες και οργή στα καφενεία, πίσω το από τα πληκτρολόγια και από τον καναπέ. Προτείνουμε προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους ως επόμενο βήμα κλιμάκωσης και διεκδίκησης την διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες».