Την ίδρυση ενός νέου Τμήματος στην Καρδίτσα που να συνδέεται με εκείνα της Δημόσιας Υγείας και της Επιστήμης Τροφίμων, τα οποία έχουν συνέργεια και συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής, θεωρεί ιδανική ο καθηγητής της Κτηνιατρικής και Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλίνης.

Ο κ. Μπιλίνης που είναι και Πρόεδρος στο νέο Τμήμα Δημόσιας Υγείας, μίλησε στο «Νέο Αγώνα» και τη «Θεσσαλία Τηλεόραση» για τον κορωνοϊό και το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ερωτηθείς για τη δεύτερη έδρα που αποκτά στην Καρδίτσα το μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ για τις «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σχετιζόμενου Τμήματος πιθανώς στη Γεωλογία, ο κ. Μπιλίνης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόταση.

Σημείωσε ότι ένα τέτοιο νέο Τμήμα θα συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας που έχει βιώσει πρωτοφανή καταστροφή από τον «Ιανό», προσθέτοντας επίσης πο- λύτιμο status στην περιοχή. Διευκρίνισε πάντως ότι ως καθηγητής Κτηνιατρικής, ο ίδιος θα ζητούσε την ίδρυση Τμήματος που να συνδέεται με την Κτηνιατρική και τα Τμήματα Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Τροφίμων, που έχουν τη δυνατότητα για συνέργειες μεταξύ τους και αλληλεπίδραση, βοηθώντας στη δημιουργία ενός campus αριστείας.

Επαγ. Δικαιώματα

Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο κ. Μπιλίνης υπογράμμισε πως όλα τα καινούργια τμήματα όταν ξεκινούν δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Στη συνέχεια τα αποκτούν με αίτηση που γίνεται από το Πανεπιστήμιο προς το υπουργείο. Ένα πολύ καινούργιο τμήμα είναι αυτό της Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα, στο οποίο μάλιστα είναι Πρόεδρος αφού σχετίζεται με την Κτηνιατρική.

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έθεσε και το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων, η εξεύρεση των οποίων όπως είπε είναι δύσκολη στην Καρδίτσα. Σημείωσε μάλιστα ότι το Τμήμα Δημόσιας Υγείας συστεγάζεται με το εκείνο της Δασοπονίας, μεταξύ των οποίων υπάρχει αναντιστοιχία εργαστηρίων αφού πρόκειται για διαφορετικούς κλάδους. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέλλον και η βιωσιμότητα των τμημάτων του Παν. Θεσσαλίας δεν θα επηρεαστούν από την καθιέρωση βάσης εισαγωγής την οποία φαίνεται ότι εξετάζει το υπουργείο.

Μάλιστα σχολιάζοντας τους φετινούς βαθμούς εισαγωγής, τόνισε ότι η περυσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη και μαζί με τις πανελλαδικές εξετάσεις επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματα που δημιούργησαν η πανδημία και η καραντίνα. Τέλος αναφερόμενος στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο καθηγητής έκανε λόγο για ένα τεράστιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο πλέον επεκτείνεται σε πέντε πόλεις, με 35 Τμήματα. Εξαιτίας αυτού, συνέχισε, καταγράφονται λειτουργικές δυσκολίες σε ότι αφορά τον διοικητικό έλεγχο και άλλες διαδικασίες (σίτιση, φύλαξη κλπ) γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες, ενώ πρόσθεσε ότι καταγράφονται ελλείψεις σε κτίρια και Τμήματα συστεγάζονται.