ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Η είδηση της χρονιάς για τα αθλητικά δρώμενα του Νομού μας! Ποιας χρονιάς, δηλαδή, της 50ετίας!!! Δεν θα εμπεριείχε υπερβολή ακόμη και ο χαρακτηρισμός περί της είδησης του… αιώνα! Το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας απέκτησε καινούργιο και σύγχρονο στρώμα για το άλμα εις ύψος! Έφτασε δηλαδή στην πόλη μας ο… αναπτυξιακός αέρας και μάλιστα σε εποχές δύσκολες!

Μέσα στη γενική ευφορία και στην περηφάνια που νιώθουμε, υποκρύπτεται, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, κι ένα μελαγχολικό συναίσθημα, καθώς ήλθε η στιγμή ν’ αποχωριστούμε το στρώμα με το οποίο μεγαλώσαμε και μαζί μας γενιές και γενιές Καρδιτσιωτών!

Το στρώμα που τοποθετήθηκε στο στάδιο στην… αρχή των πάντων!!!
ΠΡΙΝ δηλαδή την άνοδο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου, πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πριν στείλει η NASA το “Βόγιατζερ” σε διαγαλαξιακό ταξίδι, πριν φυσικά απο το μεγάλο πάρτι της εθνικής μας Γιάννας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που απογείωσαν τη χώρα μας!!!

Αυτό το στρώμα είναι όλη η αθλητική (και όχι μόνο) ιστορία της περιοχής μας και περιγράφει με μια ματιά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πέρασμα των χρόνων! Έχει μουσειακή αξία και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αναλόγως, γιατί είμαστε δεμένοι συναισθηματικά μαζί του! Γιατί όχι να μην τοποθετηθεί σε μία γωνιά του λαογραφικού μουσείου με τις κατάλληλες φωτογραφίες από διάφορες εποχές!

Από τότε, δηλαδή, που πηδούσε πιτσιρικάς ο Λάμπρος Παπακωστας! Σ’ αυτό έκανε τα πρώτα άλματα για να φθάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να γίνει γνωστός διεθνώς. Σ’ αυτό το στρώμα έχουμε κάνει άλματα στις γυμναστικες επιδείξεις τη δεκαετία του ‘80 σ’ αυτό το στρώμα… πήδηξε όλη η Καρδίτσα!

Αν δεν το πάμε στο λαογραφικό, θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε διαφορετικά. Να το κόψουμε σε πολλά μικρά κομματάκια για να πάρουμε ως αναμνηστικό όσοι περισσότεροι μπορούμε. Όπως δηλαδή είχε συμβεί με το τείχος του Βερολίνου!

Να φυλάξουμε από ένα κομματάκι ο καθένας στο σαλόνι του σπιτιού μας ή σε κάποιον ιδιαίτερο χώρο, για να θυμόμαστε και τα παιδικά μας χρόνια, αλλά κυρίως τους… ευεργέτες που διαχρονικά έδωσαν όλο τους το είναι για να πάει η Καρδίτσα μπροστά!

Που συνέβαλαν τα μέγιστα για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης ώστε να μπορούμε ως πολίτες αυτού του τόπου να κοιτάζουμε στα μάτια τους πάντες και στον αθλητικό τομέα! Οπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους!

Να το δείχνουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια και να διηγούμαστε. Μπορούμε μάλιστα σ’ αυτό το μουντ της γλυκιάς νοσταλγίας να τραγουδάμε και Θεοδωράκη: “Στρώσε το στρώμα σου για δυό…”

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Βεβαίως και έχουν κάθε λόγο να χαίρονται οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν με το στρώμα και κυρίως τα παιδιά που το χρησιμοποιούν! Τους φαίνεται σαν… θησαυρός! Το να πανηγυρίζουμε, βέβαια, επειδή το 2021 το γηπεδο της πόλης μας απέκτησε στρώμα, είναι λίγο… “άουτ”!

Δεν έχουν δικαίωμα
Ωστόσο αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα δια να ομιλούν και να κάνουν πλακίτσες για το στρώμα, είναι οι προηγούμενοι ιθύνοντες και οι αγαπητητικοί τους! Ξέρετε εσείς οι “κύριοι Φώτη ευχαριστούμε” αλλά και οι υπόλοιποι που πέρασαν κατά καιρούς!

Αστειάκια…
Διότι επί θητείας τους το στρώμα για το οποίο κάνουμε λόγο δίπλα ότι αποκτά πλέον… μουσειακή αξία, είχε γίνει πισίνα για βατράχια (ΦΩΤΟ)! Οπότε δεν τους παίρνει για αστειάκια…

Κριτική!
Ούτε βαρύγδουπες κριτικές! Κριτική έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτοί που ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΑΝ για τούτη τη ρημάδα την περιοχή ανεξαρτήτως προσώπων, κομμάτων, κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων. Ξέρετε, εσείς, πάλι ποιοι είναι αυτοί μου μιλάνε πάντα!

Αυτονόητα που όμως δεν έγιναν!

Το γεγονός, λοιπόν, ότι ήλθε ένα στρώμα ύψους σύγχρονο για το Στάδιο, μπορεί να μην είναι λόγος να πανηγυρίζουμε, μπορεί να περιγράφει την αδράνεια δεκαετιών, αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια θετική εξέλιξη για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν και προπονούνται και για τα νέα παιδιά που θ’ ασχοληθούν με το άθλημα στην πόλη!

 Επίσης το γεγονός ότι θα ανακατασκευαστεί ο χλοοτάπητας (διότι η προηγούμενη πρόσφατη ανακατασκευή αντί για αγωνιστικό χώρο παρέδωσε έναν όμορφο… μανιταρόκηπο κατάλληλο για το χωριό των Στρούμφ όπως βλέπετε στη φωτογραφία!!!) πάλι είναι θετικό! Ναι μεν αυτονόητα, αλλά αυτονόητα που ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ πριν.  Απο κει και περα περιμένουμε το γήπεδο που έχουν υποσχεθεί (με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπογραφές!) στο Μουσικό και την ανατολική εξέδρα, ζητήματα για τα οποία πάλι ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ εδώ γίναμε γραφικοί “φωνάζοντας”!!!