ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Μ’ έναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο αποχαιρέτησε τα εγκόσμια ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, μέσω μιας ανάρτησης της κόρης του στο διαδίκτυο. Eπέλεξε να ανεβάσει στο προσωπικό του προφίλ μια φωτογραφία με τους τίτλους τέλους από τα πασίγνωστα «Looney Tunes» και τη φράση: «That’s all folks!» («Αυτό ήταν όλο, παιδιά!»)

Ιδιαίτερος αποχαιρετισμός με μπόλικο χιούμορ και σαρκασμό για το σύντομο αλλά μοναδικό ταξίδι που λέγεται “ζωή” από έναν ιδιαίτερο και σπουδαίο άνθρωπο – επιστήμονα.

Ποιος ήταν αυτός ο Σιμόπουλος, θ’ αναρωτήθηκαν πολλοί όταν “έπαιξε” στα ειδησεογραφικά φόρουμ ενημέρωσης και στα τηλεοπτικά δίκτυα η αναγγελία του θανάτου του. Ε, βέβαια! Που να τον ξέρουν αφού άκουσαν το όνομα μόνο όταν πέθανε! Που να πάρει… “χαρτοσιά” μπροστά στους πρωταγωνιστές της εποχής;

Πως για παράδειγμα μπορεί να συναγωνιστεί ένας αστροφυσικός έναν… αγωνιστή και επιβιώσαντα του σαρβάιβορ; Τι μπαζα να πιάσει μπροστά στον Ντάνο, στα “πιστόλια” του Ντάφι ή στον Τσακατσούκα; Σοβαροί να είμαστε!

Πως να γνωρίζουμε το έργο του Σιμόπουλου, που πέραν όλων των άλλων έγραψε πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης αστροναυτικής και αστρονομίας για σειρές στην τηλεόραση, αλλά μπορεί να έπεφταν πάνω στους… “Ζελένσκι” της Αννίτας Πάνια, στα μπιγκ μπράδερ, στους τράπερ και στις καρακαϊδόνες των πρωϊνάδικων;

Ν’ αρχίσεις να βλέπεις τα μυστικά του σύμπαντος, την ώρα που η αγωνία για το ποιος θα “μπαλαμουτιάσει” ποιον στα ριάλιτι και στις συγκλονιστικές κοινωνικές σειρές έφτανε στο κατακόρυφο; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Γι’ αυτό κι έφυγε άσημος ο Σιμόπουλος!

Δύο κουβέντες για το κατευόδιο και πάμε παρακάτω! Επιστροφή στις συνήθειες της καθημερινότητας με την Τατιάνα, τον Ευαγγελάτο και τ’ αλλα παιδιά της ενημέρωσης, της πολιτικής, της επιστήμης και του πολιτισμού!

Για, να το σοβαρέψουμε, λίγο, εδώ έχουμε πάλι να κάνουμε με δύο κόσμους! Ανθρωποι που θα μπορούσαν ν’ ανοίξουν τους ορίζοντες στην επιστήμη προς όφελος της κοινωνίας, βρίσκονται στην αφάνεια και πρέπει να ψάξεις πολύ για να συναντήσεις αυτούς και το έργο τους! Αντιθέτως με το που θ’ ανοίξεις τηλεόραση, κινητό ή υπολογιστή, το κάθε λογής σούργελο θα ξεπεταχθεί μπροστά σου θέλεις δεν θέλεις!

Ποιος ήταν ο Σιμόπουλος, λοιπόν; Να το δώσω με τα λόγια που έγραψε ένας καλός φίλος συμπολίτης της πιάτσας κι όχι της ψευτοεπιστημονικής ελίτ:

«Περί αστρονομίας ο λόγος: Ο Διονύσης Σιμόπουλος, ήταν ο σπουδαιότερος εκλαϊκευτής της επιστήμης στην Ελλάδα. Χάρη (και) σ’ αυτόν, παιδιά σαν και μένα – που δεν ξέρουν καν να λύσουν μια δευτεροβάθμια εξίσωση – αγάπησαν το σύμπαν…»

Ετσι ακριβώς. Κι επειδή ήξερε πολύ καλά τη θέση του μέσα στο σύμπαν, την “ταξίδεψε” τη ζωή όπως έπρεπε διερευνώντας και “ρουφώντας” κάθε της στιγμή. Κι όταν ήρθε η ώρα για το “γεια χαρά νταν” το είπε με έναν απλό και απόλυτα ταιριαστό τρόπο:

«Αυτό ήταν όλο, παιδιά»!!!

——————————–

«Κάθε άνθρωπος που αξίζει να είναι διάσημος, γνωρίζει ότι δεν αξίζει τον κόπο»

Φερνάντο Πεσσόα – Πορτογάλος ποιητής