Νέα ισχυρή βροχόπτωση και πλήμμυρες στα χωράφια σε περιοχές του Δήμου Παλαμά (φωτό & βίντεο)

Σε απόγνωση οι αγρότες - μονόδρομος η αποζημίωση και η στήριξη του αγροτικού κόσμου

Τελειωμό δεν έχουν οι ζημιές στον κάμπο της Καρδίτσας από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο δίμηνο πλήττοντας τις καλλιέργειες.

Αργά το απόγευμα σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου, νέα ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τμήματα των Δημοτικών Ενοτήτων Παλαμά και Σελλάνων στο Δήμο Παλαμά αλλά και του γειτονικού νομού των Τρικάλων με αποτέλεσμα οι αγροτικές εκτάσεις να πλημμυρίσουν.

 

Απόγνωση, ούτε να σπειρουν
Στις τάξεις του αγροτικού κόσμου επικρατεί απόγνωση, καθώς η έναρξη της καλλιεργητικής χρονιάς είναι καταστροφική όπως έχει γράψει επανειλημμένα ο Νέος Αγών σε σχετικά ρεπορτάζ (εδώ). Περιθώρια επανασπορών στο βαμβάκι δεν υπάρχουν διότι ο ΕΛΓΑ δικαιολογεί επανασπορές μέχρι 9 Ιουνίου, ενώ όπως αποδείχθηκε και σήμερα ο καιρός παραμένει “εχθρός” των αγροτών. Χιλιάδες στρέμματα φαίνεται ότι θα μείνουν άσπαρτα από βαμβάκι φέτος, με τον βαμβακοπαραγωγούς είτε να μην έχουν προλάβει να σπείρουν ή να έχουν υποστεί ζημιά και να προχωρούν σε επανασπορές και πλέον να μην μπορούν να ξανασπείρουν.

Οι ζημιές ομως επεκτείνονται και στα σιτηρά, τα τριφύλλια, τα πεπόνια και άλλες καλλιέργειες.

Μονόδρομος η στήριξη 
Η αποζημίωση και η στήριξη των πληγέντων αγροτών αποτελεί μόνοδρομο για το Υπουργείο και την Πολιτεία. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι με τα τωρινά δεδομένα ο αναχρονιστικός Κανονισμος του ΕΛΓΑ δεν θεωρεί αίτιο προς αποζημίωση το νερό από τις βροχοπτώσεις.
Άλλωστε το αγροτικό εισόδημα αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην τοπική οικονομία της Καρδίτσας και η διαφαινομενη μεγάλη απώλεια του εισοδήματος θα έχει επιπτωσεις και στην τοπικη κοινωνια συνολικότερα.

Τέσσερα χρόνια… κατραπακιές 
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες το 2020 υπεστησαν καταστροφες από τον Ιανό που μετέτρεψε σε… λίμνη τον κάμπο, ακολούθησε την επόμενη χρονιά η υπεκυτταρική καταιγίδα που επληξε περί τα 90.000 στρέμματα, ενω πέρυσι παρότι οι καιρικές συνθήκες ηταν ευνοϊκές για τους αγρότες η τιμή με την οποία έκλεισε το βαμβάκι έφερε απογοήτευση στους αγρότες που κλήθηκαν να καταβάλλουν υπέρογκα κοστη παραγωγής (εδώ)

Κίνδυνος και για τη συνδεδεμένη 
Φέτος με τα καλλιεργητικά κόστη να παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι Καρδιτσώτες αγρότες βλέπουν ότι ο καιρός δεν τους έχει δώσει τη δυνατότητα ούτε να σπείρουν, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι και με τον κινδυνο να μην λάβουν ούτε τη συνδεδεμένη.
Για τη λήψη της συνδεδεμένης απαιτείται πλέον ελάχιστη απόδοση 306 κιλά/ στρέμμα στο Νομό Καρδίτσας, γι’ αυτό και πρεπει άμεσα να ανακοινωθεί η άρση του συγκεκριμένου ορίου σε ότι αφορα την περιοχή μας.

Αποζημιώσεις στο 100% 
Να θυμίσουμε ότι μέσα στην περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο της ΕΟΑΣΚ (εδώ) προχώρησε σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα όπου και ζήτησε άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Παράλληλα αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.