ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Από  τα πιο χορταστικά ποδοσφαιρικά… κονσέρτα, που έγιναν ποτέ σε παγκόσμιο κύπελλο! Το φιλοξένησε το “Ντε Σαρια” της Βαρκελώνης (έδρα της Εσπανιόλ) που πλέον δεν υπάρχει αφού γκρεμίστηκε το 1997! Δεν υπαρχει ποδοσφαιρόφιλος που να το έζησε αυτό το ματς και να μην το έχει κατατάξει στη λίστα με τα ξεχωριστά!

Ο λόγος για την αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Ιταλία για τη 2η φάση του Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982! Για πολλούς ήταν η πιο πληθωρική ομάδα που κατέβασαν οι Βραζιλιάνοι σε τελική φάση καθώς αποτολμούσαν ακόμη και τη σύγκριση μ’ αυτή του ‘70 που σάρωσε τα πάντα στο Μεξικό.

Γοήτευε με την… εξτρεμιστική ποδοσφαιρική λογική “οσα και να φάμε θα βάλουμε ένα περισσότερο”, με το επιθετικό πνεύμα και με παίκτες που έκαναν τη μπάλα “κομπολόϊ”! Σώκρατες, Φαλκάο, Ζίκο, Οσκαρ, Έντερ και άλλοι! Ένας κι ένας!

Κι όμως εκείνο το απόγευμα η οθόνη από τις πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις που ήλθαν στην Καρδίτσα στο τέλος βάφτηκε με το χρώμα της “γαλάζιας ομάδας”. Αυτή μόνο θα μπορούσε να βρει αντίδοτο και να σταματήσει τους “διαβόλους” με τα “κίτρινα”!
Με τον δικό της τρόπο, που για πολλούς είναι αντιπαθητικός, αλλά για κάποιους άλλους μια ακόμη από τις πάμπολλες “στρατηγικές” που εξελίσσονται στη μεγάλη πράσινη “σκακιέρα” και κάνουν το ποδόσφαιρο ακόμη πιο απρόβλεπτο, ακόμη πιο αγαπησιάρικο!

Ένα μικρόσωμος και “στεγνός” επιθετικός, με σουλούπι… “οδοντογλυφίδας”, θα είναι ο “φυσικός αυτουργός” της εν ψυχρώ…”δολοφονίας” της Σελεσάο!
Ενώ το γήπεδο αρχίζει να γέρνει προς την εστία του γερο Ντίνο Τζοφ από τα πρώτα λεπτά, με τους Βραζιλιάνους να μπαίνουν φτιαγμένοι για μπάλα και σκεφτόμενοι όχι το το ματς αλλά το… Κύπελλο, στο 5ο λεπτό ο περίεργος αυτός Ιταλός που δεν σε γέμιζει το μάτι, κάνει το 0-1!

Η απάντηση θα έλθει νωρίς, επτά λεπτά αργότερα, με το αλησμόνητο γκολ του συχωρεμένου Σώκρατες! Η πανδαισία θα συνεχιστεί ακατάπαυστα, αλλά με τον ίδιο απίθανο τύπο να χτυπά ξανά στο 25’ και να βάζει μπροστά τους Ιταλούς κόντρα σε όλους τους νόμους της… φυσικής επιστήμης!

Έχει όμως κι άλλη … τρέλα το “εργο”! Ο Φαλκάο ισοφαρίζει στο 68’ κι εκεί που λες ότι αποκαθίσταται η “δικαιοσύνη”, έρχεται ο τρίτος… “ασος” που έχει στο τσεπάκι ο απίθανος τιφόζι!!! Αντεπίθεση, 75’, χατ τρικ, 2-3 και… “χαίρεται”!!!

Οι δρόμοι των πόλεων της Βραζιλίας γεμίζουν… σπασμένες τηλεοράσεις που πετάχθηκαν από τα παράθυρα, οι φαν τους ανα τον κόσμο αναθεματίζουν το “κατενάτσιο” και ψάχνουν να βρουν τι έγινε! Την απάντηση θα την πάρουν λίγες ημέρες αργότερα όταν η Ιταλία θα κατακτήσει το Μουντιάλ στέλνοντας άκλαυτους και τους “πελάτες” Γερμανούς!

Πάολο Ρόσι ήταν το όνομα του πρωταγωνιστή του ρεσιτάλ! Έφυγε κι αυτός για τη… μικτή του ουρανού!

  • Δείτε στο παρακάτω βίντεο καταπληκτικό μίνι – ντοκυμαντέρ, για εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι.