Η διοίκηση Δεληγιάννη και όσα πρωτόγνωρα ζούμε με τον ΑΣΚ

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

O αθλητισμός από τη φύση του είναι απρόβλεπτος, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή. Το στοιχείο αυτό τον καθιστά ακόμη πιο συναρπαστικό, ακόμη πιο θελκτικό για τον κόσμο. Σε κάθε έκφρασή του, σε οποιοδήποτε άθλημα, περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλές.

Αυτό όμως αφορά το παιχνίδι και την εξέλιξή του, όχι τη γενικότερη μακροπρόθεσμη διαδρομή ενός συλλόγου ή μιας προσπάθειας. Αυτή δεν καθορίζεται από την τύχη και τη συγκυρία. Από το αν, δηλαδή, η μπάλα θα μπει γκολ ή καλάθι! Καθορίζεται από τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας σε μακρύ ορίζοντα!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον παραπάνω συλλογισμό, μπορούμε να βρούμε στην πόλη μας. Στην πορεία του ΑΣ Καρδίτσας! Κι εδώ δεν μιλάμε για ένα, για δύο ή για τρία χρόνια, αλλά για μια ολόκληρη οκταετία!

Εδώ πλέον μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την πόλη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα! Αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα αθλητικά κλαμπ του κέντρου και της Θεσσαλονίκης και πάμε στην επαρχία, δεν θα βρούμε πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Διοικήσεις, δηλαδή, που να έχουν καταγράψει τόσο μεγάλη χρονικά, σταθερή και με συνεχή επιτυχή αποτελέσματα, παρουσία! Το σίγουρο είναι ότι δεν θα βρούμε όσο κι αν ψάξουμε στο παρελθόν στην πόλη μας σε οποιοδήποτε σύλλογο και σε οποιοδήποτε άθλημα. Συμβαίνει για πρώτη φορά!!!

Η διοίκηση Δεληγιάννη στον ΑΣΚ το έχει καταφέρει με έναν πραγματικά θαυμαστό τρόπο που δεν τον συναντάμε συχνά στην ελληνική αθλητική πραγματικότητα. Με κύρια χαρακτηριστικά την οργάνωση, την καλή διαχείριση, τη γνώση του αντικειμένου, την αγάπη στο άθλημα και φυσικά τη συνεχή οικονομική προσφορά…

Τόσο ο Θωμάς που με τη σοβαρότητα και οργανωτικότητα (μέχρι… λιποθυμίας!) που τον διακρίνει, όσο βεβαίως και ο Χρήστος που πήρε τη σκυτάλη στην προεδρία και έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε όλους τους τομείς διότι, πέραν όλων των άλλων, γνωρίζει και το μπάσκετ απ’ έξω κι ανακατωτά!

Μαζί φυσικά και τα παιδιά που πλαισίωσαν αυτό το εγχείρημα και παραμένουν στις επάλξεις με τεράστια προσφορά, αγαστή συνεργασία και εξαιρετική συνύπαρξη ως μια δυνατή παρέα που δεν έσπασε ποτέ, έχουν φθάσει στο σημείο να ζουν και οι ίδιοι αλλά και ο κόσμος της περιοχής, στιγμές πρωτόγνωρες για τον αθλητισμό!

Ως γνωστόν αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε από τη Γ’ Εθνική Κατηγορία που ήταν το “ταβάνι” κάθε μπασκετικής προσπάθειας της Καρδίτσας κατά το παρελθόν, εχει ήδη ανοίξει διάπλατα την πόρτα για είσοδο στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ!

Είναι κάτι το μοναδικό στα χρονικά, είναι κάτι που – όπως συχνά πυκνά το έχουμε διατυπώσει από τη στήλη – ούτε ως… “απαγορευμένη φαντασίωση” το χουμε γευτεί στον τόπο μας!

Κι όμως το ζούμε και το απολαμβάνουμε. Κι αυτό που ζούμε έχει φυσικά υπογραφές…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όσα έχουν επιτευχθεί με την πορεία του ΑΣ Καρδίτσας την τελευταία οκταετία, είναι ότι ενεργοποιήθηκε ο κόσμος της περιοχής που συμμετέχει μαζικά, τόσο με την παρουσία του στο γήπεδο όσο και με τη συμβολή του στις χορηγίες.

Χωρίς κορεσμό!
Μάλιστα η ομάδα είχε τέτοια διαδρομή που δεν μπήκε ποτέ ζήτημα κορεσμού. Ανέβηκε “τρένο” από τη Γ’ στη Β Εθνική κι απο κει στην Α2 μέσα σε διάστημα τριών χρόνων σκορπώντας ενθουσιασμό, ενώ εκεί που πήγαμε να τη συνηθίσουμε και να “βαρεθούμε” την Α2, ήλθε η φετινή τρομερή προσπάθεια που τη φέρνει στο κατώφλι της basket league!!!

Στην πράξη!
Οι στόχοι τέθηκαν τόσο μελετημένα και το πιο σπουδαίο είναι ότι υλοποιήθηκαν στην πράξη. Εκεί δηλαδή που κρίνονται όλα, ακόμη και τα καλύτερα και πιο μελετημένα θεωρητικά οργανογράμματα! Εκεί, λοιπόν, στην πράξη κι όχι στο κουβεντολόι ο ΑΣΚ έκανε αυτές τις τομές αποτρέποντας και τον κορεσμό!

Ένα σύνολο ανθρώπων…

Συνεισφορά σ’ όλη αυτή τη μεγάλη πορεία του ΑΣΚ έχουν άπαντες όσοι πέρασαν από το σύλλογο τόσο από τον αγωνιστικό χώρο, όσο και απο τον πάγκο και τη διοίκηση αλλά και από διάφορα πόστα. Οι αθλητές καταρχήν είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές που με τον ιδρώτα, την προσπάθεια, την ψυχή και την ποιότητά τους έφεραν το σύλλογο εδώ που είναι σήμερα. Ολοι, από τη Γ’ Εθνική, μέχρι και τη basket league! Το ίδιο οι προπονητές που έχουν περάσει και φυσικά ο σημερινός. Από τον φίλο μου τον Κώστα Ρουμελιώτη μέχρι τον Γιάννη Τζήμα, τον Κώστα Κομποδιέτα και φυσικά τον Δημήτρη Λιόγα που έβαλε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στην πρωταγωνιστική φετινή πορεία. Επίσης ολοι όσοι ήταν… “πίσω από τις κάμερες”. Ολο το τιμ που δούλευε και δουλεύει στην καθημερινότητα για να βλέπουμε εμείς το αποτέλεσμα κάθε Σάββατο. Μιλάμε δηλαδή στην κυριολεξία για έναν οργανισμό. Για ένα σύνολο ανθρώπων που δούλεψε αρμονικά, χωρίς πανικό και αποδομήσεις στα δύσκολα και χωρίς αλαζονεία και έπαρση όταν έρχονταν οι επιτυχίες.  Τίποτα δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, όλα έχουν την εξήγησή τους, όπως και η πορεία του ΑΣΚ.

Ο Μπουρούσης

Όλα αυτά που περιγράφουμε πιο πάνω, συγκίνησαν και το Γιάννη Μπουρούση που δεν δίστασε το περασμένο καλοκαίρι να ξαναφορέσει αθλητική περιβολή και να μπει στο παρκέ κάνοντας την προσπάθεια του ΑΣΚ σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα! Δίχως τις προϋποθέσεις αυτές είναι σίγουρο οτι ο Γιάννης με την ευθύτητα του χαρακτήρα του δεν θ’ ασχολούνταν καν. Ειδε οτι γίνεται κάτι πολύ καλό και γι’ αυτό έφθασε στο σημείο ν’ αγωνιστεί κιόλας ξανά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να κάνει και την διαφορά στα ματς που η μπάλα “έκαιγε” όπως αυτά με τον Τρίτωνα. Διαφορά όχι μόνο στις επιδόσεις του και στην αγωνιστική του αξία, αλλά και στον ψυχισμό της ομάδας και το κίνητρο που έδωσε στους υπόλοιπους άξιους αθλητές που έχει φέτος στις τάξεις του ο ΑΣΚ…

Η ΦΩΤΟ είναι από μια παλαιότερη πρεμιέρα του ΑΣΚ στο πρωτάθλημα της Α2 στο παλιό κλειστό.

———————–

«Αυτό που ζητούμε το πετυχαίνουμε. Εκείνο που ξεφεύγει είναι αυτό που παρατάμε»

Σοφοκλής – αρχαίος τραγικός