Οι βροχές έπληξαν και το βαμβάκι στη Καρδίτσα

Αγωνιούν οι παραγωγοί, θα βοηθήσει ο καιρός για το στέγνωμα των χωραφιών

Η βαμβακοκαλλιέργεια στο Ν. Καρδίτσας επλήγη σε σημαντικό βαθμό φέτος από τα καιρικά φαινόμενα.

Πέρα από τα 100.000 στρέμματα που «χτυπήθηκαν» το καλοκαίρι από τη μεγάλη χαλαζόπτωση που έφερε η υπερκυτταρική καταιγίδα στους δήμους Παλαμά και Σοφάδων και τα οποία τελικά δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε το πλαφόν για τη συνδεδεμένη, έχουμε και τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που έδωσαν τη «χαριστική βολή» στα ασυγκόμιστα χωράφια.

Υπολογίζεται ότι στο Ν. Καρδίτσας ένα ποσοστό 30 με 40% του βαμβακιού δεν έχει ακόμη συγκομιστεί και αυτό εντοπίζεται κυρίως στους δήμους Παλαμά (περιοχή Σελλάνων) και Μουζακίου και η ποιοτική και ποσοτική τους υποβάθμιση θεωρείται δεδομένη.

Αυτά βέβαια που δεν είχαν ακόμη ανοίξει πριν τις βροχές φαίνεται ότι θα μπορέσουν να κρατήσουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (τη λευκότητα) αλλά θα έχουν μείωση σε βάρος. Ο καιρός βοηθά στο στέγνωμα των χωραφιών.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη πάντως από σήμερα μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας δεν έχουμε φαινόμενα στη Θεσσαλία ενώ θα φυσήξουν και βοριάδες που θα βοηθήσουν στο στέγνωμα των χωραφιών. Οι βαμβακοπαραγωγοί αγωνιούν και για τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ καθώς ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής από την Καρδίτσα για τα χαλαζόπληκτα χωράφια δείχνουν ότι το ύψος της αποζημίωσης θα κυμαίνεται στα 43 λεπτά το κιλό, όταν η τρέχουσα εμπορική τιμή είναι πάνω από 70 λεπτά.

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρέας Λυκουρέντζος επισκέφτηκε την Πέμπτη τη Λάρισα και δεσμεύτηκε για αποζημίωση των βαμβακιών που δεν έχουν ακόμη συγκομιστεί, αλλά και ότι θα λάβουν και τη συνδεδεμένη, αν δεν πιάσουν το πλαφόν, αφού πρώτα γίνουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού. Αυτό οι παραγωγοί το θεωρούν άδικο καθώς έχουν ανεβεί στα ύψη οι τιμές των εφοδίων, άρα και τα καλλιεργητικά έξοδα, επειδή «παρακολουθούν» στην άνοδο τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην Καρδίτσα καλλιεργείται η μεγαλύτερη έκταση με βαμβάκι στη χώρα, περίπου 480.000 στρέμματα και κάθε απώλεια στη βασική αυτή καλλιέργεια σημαίνει και απώλεια σημαντική για την τοπική οικονομία.

Για τη φετινή χρονιά με δεδομένη την υψηλή τιμή που απολαμβάνει το προϊόν (μέχρι και τα 75 λεπτά το κιλό με τα πριμ ποιότητας) υπολογίζεται ότι τα περίπου 200.000 στρέμματα από τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση, θα έχουν μειωμένη απόδοση (και μειωμένη αποζημίωση) είτε λόγω του χαλαζιού το καλοκαίρι, είτε λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων, οπότε η απώλεια ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τοπική οικονομία.

Θυμίζουμε επίσης πολλοί από αυτούς τους βαμβακοπαραγωγούς που φέτος αντιμετωπίζουν πρόβλημα είχαν χτυπηθεί και από τον Ιανό πέρυσι και χρειάστηκε να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, κόπο και έξοδα για να ξαναφέρουν τα χωράφια τους σε καλή κατάσταση και να τα καλλιεργήσουν ξανά φέτος. Και αυτό γιατί είχαν γεμίσει με φερτές ύλες, πέτρες, κούτσουρα και χαλίκι από τους αγροτικούς δρόμους που παρέσυραν τα νερά του Ενιπέα, του Iταλικού, του Kαλέντζη, του Σοφαδίτη και του Πάμισου.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι ο κάμπος της Καρδίτσας είναι πλέον εκτεθειμένος στην κλιματική κρίση και η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός στους παραγωγούς πραγματικού πλούτου στη χώρα για ένα προϊόν που φέρνει σημαντικό συνάλλαγμα στη χώρα.

Γιάννης Κολλάτος