ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Το αριστερό του πόδι έδινε στη μπάλα τέτοια φάλτσα που ακόμη και μελετητές της φυσικής επιστήμης, θα έστρεφαν το ενδιαφέρον τους για να ερμηνεύσουν το… φαινόμενο!
Πως μπορεί δηλαδή, μια στρόγγυλη δερμάτινη σφαίρα μετά το χτύπο του ποδιού, με την ταχύτητα που αποκτά και την τροχιά που διαγράφει στον αέρα, να ανατρέπει θεωρίες της φυσικής και μαθηματικά αξιώματα!

Φαινόμενο όμως ήταν ο ίδιος με την ποδοσφαιρική του ιδιοφυία που τον ανέδειξε ως έναν απο τους πλέον χαρισματικούς αθλητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου της περιοχής! Απ’ αυτό το ξεχωριστό κλαμπ Καρδιτσιωτών άσων της Αναγέννησης και του ΑΟΚ που μεγαλούργησαν την δεκαετία του ‘70 και οι οποίοι, αν η συγκυρία το έφερνε να γεννηθούν αργότερα, θα μπορούσαν δίχως καμία αμφιβολία να κάνουν καριέρα ακόμη και σε μεγάλα ευρωπαϊκά γήπεδα!!!

Το όνομά του Γιάννης Θώδης! Η αλλιώς, όπως τον φώναζαν τότε: το “δέκα το καλό” του ΑΟΚ!
Ο “μαέστρος” μιας απίθανης “ορχήστρας” που έδινε μοναδικά… “κονσέρτα”, απέναντι σε ομαδάρες της εποχής, κάθε Κυριακή σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας στην ποδοσφαιρική παλιγγενεσία εκείνης της δεκαετίας!

Βίωσε όλη τη διαδρομή του ΑΟΚ από την πρώτη μέρα της ίδρυσης τον Ιούνιο του ‘66 μέχρι που άρχισε να δύει το άστρο και να φεύγει από το προσκήνιο λίγο πριν τη χαραυγή της δεκαετίας του ‘80!

Πως θα μπορούσαμε να περιγράψουμε όσοι είδαμε τον Γιάννη Θώδη να “ζωγραφίζει” στα ξερά γήπεδα εκείνης της εποχής σε κάποιους που δεν τον έχουν δει;

Δυστυχώς τα λόγια ακόμη κι απο το “θησαυροφυλάκιο” λέξεων που υπάρχει στην Ελληνική γλώσσα, δεν θα δώσουν τη διάσταση. Μόνο τα μάτια θα μπορούσαν!

Το γεγονός ότι οι φίλαθλοι της αντίπαλης ομάδας μόλις ο ΑΟΚ κέρδιζε κόρνερ, γύριζαν το κεφάλι αλλού, προσευχόμενοι στο θεό της μπάλας να μην ακούσουν την ιαχή γκολ, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δεινότητας του!

Δύο δικά του γκολ άλλωστε από απευθείας κόρνερ πιστοποίησαν την άνοδο του ΑΟΚ για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική το 1969 στο αλησμόνητο ματς με τον Ηρακλή Ψαχνών! Δύο γκολ σε έναν αγώνα από απευθείας κόρνερ, θα πρέπει να ψάξουμε πολύ για να βρούμε αν υπάρχει άλλος που να το χει ξανακάνει..

Συγκαταλέγεται σε περίοπτη θέση στην τρομερή ομάδα εκείνης της εποχής και μπορεί να είναι άτυχος (οπως και πολλοί συναθλητές του) σ’ ο,τι αφορά την εικόνα που δεν υπάρχει για να μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν οι νέοι τα τρομερά κρεσέντα του, ωστόσο και τυχερός διότι βίωσε στιγμές που θα ζήλευε να ζήσει ο κάθε ποδοσφαιριστής, ακόμη κι αυτοί που αγωνίζονται σήμερα σε μεγάλους συλλόγους.

Στιγμές από ένα άλλο ποδόσφαιρο που οι Κυριακές ήταν ένα “λαϊκό πανηγύρι”, σε μια ρομαντική ατμόσφαιρα μοναδικής αθλητικής μυσταγωγίας!!!

Ο Θώδης και ο… Θώδης

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε στην έντυπη έκδοση του “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ”, είναι συλλεκτικής αξίας και  σημαδεύει μια ξεχωριστή εποχή! Με τη φανέλα της μικτής Καρδίτσας οι δύο… Θώδηδες του τοπικού ποδοσφαίρου. Ο Γιάννης Θώδης του ΑΟΚ και ο Σπύρος Θώδης της Αναγέννησης μαζί. Ξαδέλφια αλλα αντίπαλοι στις τρομερές κόντρες των δύο συλλόγων!

Ο Γιάννης Θώδης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή από τον Κεραυνό Στρατώνων! Μια ομάδα “αλάνας” στην περιοχή του Παλέρμο απ’ όπου ξεπήδησε στη συνέχεια η Ρεάλ (της οποίας ήταν μέλος) και ακολούθως ο ΑΟΚ. Υπήρξε δηλαδή μέλος της ομάδας πριν αυτή καλά καλά “γεννηθεί”! Από το… υπερηχογράφημα!!!

Θα πάρει μέρος σε όλη την τρομερή πορεία της δεκαετίας του ‘70 και θα μεταγραφεί μαζί με τον Φόρη Μπουντόλο στην ΑΕΛ. Θα επιστρέψει μετά από ένα χρόνο στην Καρδίτσα και θα φορέσει για μία χρονιά και τη φανέλα της Αναγέννησης, αλλα θα επανέλθει στον αγαπημένο του ΑΟΚ όπου ουσιαστικά μετά από μια ακόμη παρουσία στον ΑΟ Σοφάδων θα “κρεμάσει” τα θρυλικά του παπούτσια που κατέγραψαν άπειρα χιλιόμετρα και μοναδικές στιγμές…