ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
H ιστορία των ομάδων του ελληνικού (όπως και του παγκόσμιου) ποδοσφαίρου, είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο που κρύβει θησαυρούς! Μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή μπορεί ακόμη κι ένας ερευνητής, να ψάξει και ν’ αντλήσει στοιχεία και ντοκουμέντα τεράστιας αξίας που αναδεικνύουν την ίδια την ιστορία του κάθε τόπου. Πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα, σταθμούς ζωής…

Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, όχι μόνο για όσα προσφέρει από πλευράς θεάματος και συγκινήσεων στο τερέν, αγαπούν και εκτιμούν όλα τα υπόλοιπα. Τα προσδιοριστικά των συλλόγων, την πορεία τους μέσα στο χρόνο, τα χαρακτηριστικά τους και πολλά άλλα που συνθέτουν αυτή τη μεγάλη κοινωνική διεργασία.

Ανεξαρτήτως δηλαδή της ομάδας που υποστηρίζεις (είτε απο συγκυριακή παιδική επιλογή είτε γιατί είναι αυτή που εκπροσωπεί την περιοχή σου), αν είσαι γνήσιος θιασιώτης του αθλητισμού και πολύ περισσότερο αισθάνεσαι ενεργό μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων, δεν είναι δυνατόν να μην περιβάλλεις με σεβασμό κάθε σύλλογο απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Απ’ αυτόν που εκπροσωπεί ένα μικρό χωριό μέχρι τους μεγάλους της επαρχίας, του κέντρου και της συμπρωτεύουσας. Ο καθένας έχει μια αφετηρία, κάτι το ξεχωριστό και κάτι το ιδιαίτερο. Η αγάπη δηλαδή για την ομάδα σου και η επιθυμία σου να τη δεις να διακρίνεται, διαμορφώνεται αναλόγως και με την αξία του αντιπάλου!

Ακόμη και στις μεγάλες παραδοσιακές κόντρες, τα λεγόμενα ντέρμπι δηλαδή στα οποία τα συναισθήματα είναι πιο έντονα, οι νίκες και οι ήττες εισπράττονται πιο δυνατά γιατί πάντα στο βάθος υφίσταται (ακόμη κι αν δεν το παραδέχεται κανείς) η αναγνώριση της αξίας (όχι της εφήμερης αγωνιστικής δυνατότητας, αλλά της ιστορίας και της απήχησης) του αντιπάλου!

Γι’ αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον ένα πρωτάθλημα στο οποίο μετέχουν σημαντικές αθλητικές οντότητες που έχουν ένα ιστορικό αποτύπωμα. Αντιθέτως είναι αστείες οι διοργανώσεις όταν σ’ αυτες μετέχουν ομάδες που εκπροσωπούν ένα… “τίποτα” ή μόνο τον ιδιοκτήτή τους!

Περνάνε δε στη σφαίρα της γελοιότητας όταν εκεί βρίσκονται δημιουργήματα από “τερατογεννέσεις” και συγκροτήματα που δεν έχουν κανέναν ιστορικό προσδιορισμό, αλλά προέκυψαν απο “αλλαξοΑΦΜιές”!!!

Ένας από τους λόγους που η δημοφιλία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε τις δεκαετίες του ‘70 αλλά και του ‘80 ήταν κι αυτός. Είχε να κάνει με την αξία και την αυθεντικότητα των ομάδων. Κάθε πόλη με το δικό της σύλλογο, με τη δική της ιστορία, με τα δικά της χαρακτηριστικά, συνέθεσαν ένα “πολύχρωμο” όμορφο παζλ που απλώνονταν σ’ όλη την επικράτεια.

Αντιθέτως όταν άρχισαν τα… “επενδυτικά” κόλπα με τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, περάσαμε σταδιακά σε μια απαξίωση, και ζούμε ακόμη και απροκάλυπτους βιασμούς και διαγραφές της ιστορίας των ομάδων. Ολα αυτά, ασφαλώς και έχουν αντίκτυπο στη διάθεση με την οποία προσεγγίζει ο κόσμος το άθλημα…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Γι’ αυτό, λοιπόν, ενόψει της νέας σεζόν και της έναρξης του πρωταθλήματος της super league 2, παρατηρείς ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις του κόσμου. Γιατί σ’ αυτή τη διοργάνωση θα συμμετέχουν ομάδες πόλεων με αθλητικό εκτόπισμα, μεγάλη ιστορική διαδρομή και κόσμο που τις αγαπά.

Νοσταλγία
Επιστρέφει αναπόφευκτα το μυαλό μας (στους παλαιότερους ιδιαίτερα) σε πρωταθλήματα του παρελθόντος που τ’ αναπολούμε με νοσταλγία! Με θεσσαλικά ντέρμπι, με αναμετρήσεις σημαντικότατων αθλητικών εκφράσεων!

Άντρο
Όλα αυτά τα στοιχεία, δηλαδή, που περιγράφουμε στο κεντρικό σχόλιο, όλα αυτά που καθιστούν την διαδικασία του γηπέδου όμορφη και συναρπαστική. Ολα αυτά που μας έχουν λείψει εδώ και πολλά χρόνια όπου τα “επενδυτικά fund” της συμφοράς και τα αρπαχτικά (ομοσπονδίες, πολιτεία) κατάντησαν το χώρο ένα άντρο διαφθοράς και καχυποψίας!

Η ιστορική Δόξα Δράμας όταν έγινε… Ολυμπιακός Βόλου!

Η παραπάνω εντυπωσιακή και νοσταλγική φωτογραφία είναι από το γήπεδο της Δόξας Δράμας (ιδιόκτητο του ερασιτέχνη) το 1980, λίγο πριν από ένα παιχνίδι της τοπικής ομάδας με τον Ολυμπιακό! Μιλάει από μόνη της η εικόνα για το ενδιαφέρον και τη δίψα του κόσμου να δει μπάλα! Ολα αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και είμαστε τυχεροί όσοι τα ζήσαμε!

Ποιος θα το λεγε από τους παλιακούς φιλάθλους της Δράμας, που είδαν τη θρυλική τους ομάδα να γράφει τη δική της ιστορία στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, να αναδεικνύει παίκτες όπως ο Λουκανίδης, ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έκανε κι αυτή “αλλαξοΑΦΜιά”!!! Για όσους το ξέχασαν, να θυμίσουμε ότι η σημερινή Δόξα Δράμας, οι άλλοτε “Μαυραετοί”, είναι “Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου” από το 2008 όταν αγόρασε το ΑΦΜ της ομάδας του Βόλου που τότε διαλύθηκε (γιατί υπήρχε κι άλλος Ολυμπιακός Βόλου που αγόρασε το ΑΦΜ της Κασσάνδρας)! 

 Ετσι γιατί η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει…