Β. Τσιάκος: Eπόμενο μεγάλο στοίχημα η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη (φωτο)

Αποκαταστάσεις, τραπεζοκαθίσματα, αντιπυρική προστασία και ανθρώπινο δυναμικό συζητήθηκαν στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας

Ζητήματα που αφορούν μελλοντικά έργα και τις αποκαταστάσεις από τον «Ντάνιελ», τους ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα, το νέο ειδικό δημοτικό σχολείο, τα θεματικά πάρκα, την αντιπυρική προστασία, την υδροδότηση, το στρατόπεδο Λουμάκη, το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Καρδίτσας και τις τακτικές χρηματοδοτήσεις των κοινοτήτων συζητήθηκαν στη χθεσινή 2η εδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

Έργα και αποκαταστάσεις
Σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση έργων (π.χ. Λουμάκη, δημ. Πάρκινγκ) πέρα από εκείνα που προβλέπει η πρόταση του ΒΑΑ, βρίσκεται ο Δήμος Καρδίτσας. Αυτό ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σβερώνης απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας Κώστα Λαμπρόπουλου, αναφορικά με την πορεία των έργων και τις αποκαταστάσεις του «Ντάνιελ». «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι ώριμο πέρα από το ΒΑΑ και τα έργα που ήδη τρέχουν» σημείωσε ο κ. Σβερώνης.

Για τις αποκαταστάσεις από τον «Ντάνιελ», επισήμανε ότι ο Δήμος έχει μια πρόσκληση που τρέχει αυτό διάστημα για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών και να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις αντλιοστασίων, αγροτική οδοποιία κλπ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν Καρδιτσομαγούλα, Μυρίνη, Μακρυχώρι που αρδεύονται από το Δήμο Καρδίτσας» είπε μεταξύ άλλων. Συμπληρωματικά ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος επισήμανε ότι ο Δήμος Καρδίτσας διεκδικεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση, οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο απ’ όπου και αν προέρχεται. Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση των ποδηλατοδρόμων, ενώ στάθηκε στη σημασία της ποδηλατικής κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί στην πόλη. «Υπάρχουν πολλές εργολαβίες αγροτικής οδοποιίας. Υπεύθυνος για την άρδευση ο Δήμος είναι μόνο στις περιοχές στις οποίες οι δημότες πληρώνουν αρδευτικά τέλη. Μια περιοχή περίπου 35.000 στρεμμάτων και θα προσπαθήσουμε να την επαναφέρουμε. Κυνηγάμε το χρόνο γιατί χρηματοδοτήσεις δεν υπήρχαν. Η Καρδίτσα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα» είπε.

Τήρηση κανονισμών, ελεγχόμενη στάθμευση
«Οι έλεγχοι στην Καρδίτσα για την τήρηση των κανονισμών που αφορούν σε διελεύσεις οχημάτων, ώρες φορτοεκφόρτωσης, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ. δεν σταμάτησαν πότε, όμως ελέω «Ντάνιελ» εφαρμόστηκε μια κοινωνική πολιτική από το Δήμο Καρδίτσας. Παρ’ όλα αυτά ελέγχονται όλα» επισήμανε η Αντιδήμαρχος Όλγα Μακρή απαντώντας σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Ευαγ. Καραγιάννη.
Πρόσθεσε ότι όλα τα σημεία έχουν εφοδιαστεί με κάρτες για την ελεγχόμενη στάθμευση. Παράλληλα, επισήμανε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζοκαθίσματα. Επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν τοπογραφικά μέχρι σήμερα αλλά σκαριφήματα.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος ανέφερε ότι παρατηρηθεί το φαινόμενο καταστηματάρχες να βγάζουν τραπεζοκαθίσματα κάτω από πέργκολες, στα παγκάκια κλπ. Τώρα αυτό θα σταματήσει οριστικά προς όφελος των πολιτών.

Ειδικό δημοτικό σχολείο
Το θέμα της κατασκευής του νέου κτιρίου για το ειδικό δημοτικό σχολείο της Καρδίτσας έθεσε στην συνεδρίαση της λογοδοσίας ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κων. Κολοβός.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Θεολόγης κάνοντας μια ανασκόπηση. Όπως είπε, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ειδικού δημοτικού σχολείου ξεκίνησε κυρίως μετά από κινητοποιήσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή οι συναντήσεις με φορείς Δήμο, Αντιπεριφέρεια, Περιφέρεια και Βουλευτές αναδείχθηκε η ανάγκη κατασκευής νέου διδακτηρίου.
Συνέχισε λέγοντας ότι τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα το 2018 έγινε ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Καρδίτσας παρουσία όλων των φορέων και παρουσία του τότε διευθύνοντα συμβούλου των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) φάνηκε απ’ όλους να προχωρήσει μέσω της ανάληψης από τις ΚΤΥΠ και της εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Στην δική μας θητεία δύο φορές επισκεφθήκαμε το χώρο με άνθρωπο της περιφέρειας και με εξωτερικό συνεργάτη και έγινε καταγραφή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας υπήρξε συνεννόηση για την ολοκλήρωση της μελέτης» ανέφερε. Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος σημείωσε ότι τους «μαχητές της ζωής» πρέπει να αποδείξουμε ότι τους αντιμετωπίζουμε το ίδιο, θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στις πράξεις.
Ο κ. Τσιάκος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με την ΚΤΥΠ και παρουσία Υπουργών. Αποφασίστηκε ότι ναι μεν η ΚΤΥΠ μπορούσε να μας δώσει τη μελέτη αλλά δεν είχε χρηματοδοτικό εργαλείο για να εντάξει το έργο. «Ζητήθηκε από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη αν μπορεί μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των περιφερειών να εντάξει το έργο και να κάνει την μελέτη. Δέχθηκε ο κ. Αγοραστός. Εμείς ως Δήμος λύσαμε το ζήτημα της κυκλοφοριακής σύνδεσης με το έργο που αφορά τον κόμβο στο σημείο του υδατόπυργου και λύσαμε ένα πρόβλημα για τους κοινόχρηστους χώρους. Εμείς θα πούμε ότι η Διοίκηση έχει συνέχεια. Μίλησα τώρα και με τον ίδιο τον νέο Περιφερειάρχη τον κ. Κουρέτα. Αν αλλάξαν γνώμη εμείς προτιθέμεθα να ολοκληρώσουμε τη μελέτη ως Δήμος με τη δέσμευση της περιφέρειας όμως ότι θα χρηματοδοτήσει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή το ΕΣΠΑ την ανέγερση του σύγχρονου κτιρίου» είπε μεταξύ άλλων.

Θεματικά πάρκα
Στη σημασία των θεματικών πάρκων (και κυρίως της Παυσιλυπούπολης) αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Ιωαν. Παπανικολάου και στη δημιουργία διαπαραταξιακής ομάδας με σκοπό τη διοργάνωση θεματικών πάρκων.
Ο Δήμαρχος συμφώνησε ότι είναι σημαντική η υλοποίηση θεματικών πάρκων που συνεισφέρουν στην επισκεψιμότητα. «Εμείς δεν είμαστε εδώ να μιμηθούμε κάποιους άλλους, αλλά για να δουμε τα χαρακτηριστικά και την ιδιοσυγκρασία της περιοχής μας και να λειτουργούμε παράλληλα, διεκδικώντας μέρος των επισκεπτών που πάνε στο Μύλο των Ξωτικών» είπε και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε και εμείς να φωτίσουμε την πόλη μέσα από το “μαγεμένο δάσος”. Επενδύσαμε σε αυτό τον τομέα, υπήρχαν προβλήματα εξαιτίας του κορωνοϊού και των πλημμυρών. Είμαι απόλυτα σύμφωνος να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή να δούμε τι πρέπει να γίνει». Επίσης αναφέρθηκε στη συνδρομή του Δήμου για το Πάρκο των δεινοσαύρων πέρυσι, ενώ υπό σχεδιασμό για φέτος το πάρκο δεν υλοποιήθηκε καθώς δεν επιθυμούσε να συνεισφέρει η Περιφέρεια.

Ανθρώπινο δυναμικό
Για τον πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2025-2028 του Δήμου Καρδίτσας ρώτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Έκτορας Γάζος.
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Πέτρος Μουταρέλος σημείωσε ότι οι θέσεις είναι συγκεκριμένες στον πολυετή προγραμματισμό. Θέση του Δήμου είναι η στελέχωση των υπηρεσιών και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Δημοτική Αρχή. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις από την εποχή των μνημονίων και την ίδια ώρα συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι. «Όλοι μας είμαστε υπέρ των μόνιμων προσλήψεων ώστε οι δημότες να έχουν τις απαιτούμενες παροχές. Η σημερινή δημοτική αρχή μείωσε μέχρι και 400% τα δημοτικά τέλη» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε με την πρότασή σας να διεκδικήσουμε σταθερούς μόνιμους διορισμούς κι προσλήψεις. Βρήκαμε μια υφιστάμενη κατάσταση και προσπαθούμε να βρούμε περισσότερους υπαλλήλους είτε μέσω της κινητικότητας, είτε μέσω των μεταθέσεων στο πλαίσιο τω οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου που είναι υπερχρεωμένος».

Πυροπροστασία
Για την πυροπροστασία των δασών, αλσών και άλλων εκτάσεων στην περιοχή και ευθύνη του Δήμου Καρδίτσας εν όψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου με δεδομένον ήπιο και ξηρό χειμώνα που πέρασε και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς ρώτησε ο Κων. Αρχοντής δημ. σύμβουλος της μειοψηφίας.
Επί του θέματος ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Αντωνίου σημείωσε ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει να καθαρίζει τις περιφέρειες από τα χορτάρια, ενώ και η πολιτική προστασία θα μισθώσει μηχανήματα για τον καθαρισμό των περιφερειών, της πόλης και των κοινοτήτων, όπως θα κάνει και με τα δικά της μηχανήματα η υπηρεσία καθαριότητας. «Τα χρήματα που δίνονται για την πολιτική προστασία είναι ελάχιστα σε σχέση με τις υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου Καρδίτσας» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «υπάρχει ένας σχεδιασμός που γίνεται από την πυροσβεστική υπηρεσία. Έστειλε έγγραφο που καταγράφει όλους τους δρόμους στους οποίους οφείλουμε να παρέμβουμε ώστε να μπορούν να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα αν χρειαστεί. Όσες φορές χρειάστηκαν δικά μας οχήματα (υδροφόρες, γκρέϊντερ κλπ) ήμασταν εκεί για να συνεισφέρουμε και θα είμαστε εκεί». Στάθηκε στη σημασία της ευαισθητοποίησης των δημοτών και στα χωριά – άλση έχουν ενεργοποιηθεί αρκετοί κάτοικοι.
Συμπληρωματικά μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Παπούλιας, λέγοντας ότι στο Δήμο Καρδίτσας ενεργοποιούνται τρεις επαναξιολογημένες εθελοντικές οργανώσεις η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, η αερολέσχη Ν. Καρδίτσας και η Ελληνική Ομάδα διάσωσης, ενώ αναμένεται και η λέσχη 4χ4.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας που εξέδωσε ο Γ. Γραμματείας του Υπουργείου που θυμίζει την πάγια τακτική των υπουργείων να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες χωρίς του απαραίτητους πόρους. «Κάποιοι σκεπτόμενοι πονηρά προσπαθούν να στείλουν μια εγκύκλιο ανεφάρμοστη για να πουν μετά ότι σας τα λέγαμε αλλά δεν τα κάνατε. Τα λεφτά που δίνουν είναι ελάχιστα στους Δήμους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υδροδότηση

Το θέμα της ένταξης κοινοτήτων στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ με υδροδότηση από τις λίμνες της περιοχής έθεσε ο Αθανάσιος Μακροστέργιος δημ. σύμβουλος της μειοψηφίας.
Ο κ. Τσιάκος διευκρίνισε ότι όλες οι κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας απολαμβάνουν καθαρό νερό, γίνονται έλεγχοι και όταν δημιουργούνται προβλήματα η ΔΕΥΑΚ παρεμβαίνει και ενημερώνει σχετικά. Από φέτος, συνέχισε, αποφασίστηκε μία φορά το χρόνο να καθαρίζονται όλες οι δεξαμενές, οι υδατόπυργοι και οι υδρομαστεύσεις οι οποίες θα γίνουν πιο σύγχρονες με φίλτρα καινούργια. Για το Καλλίθηρο, τη Ραχούλα και το Αμπελικό, είπε ο Δήμαρχος, υπάρχει μια μελέτη και να ενταχθεί αν μπορεί μέσω της περιφέρειας ένα έργο για την υδροδότησή τους μέσα από τη λίμνη Πλαστήρα.
Σε ότι αφορά το σύνδεσμο ύδρευσης Σοφάδων και της ανατολικής πλευράς του Νομού από τη λίμνη Σμοκόβου, ανέφερε ότι δεν ήταν στελεχωμένος έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Ο Δήμος εμπλέκεται με δύο κοινότητες, το Ζαΐμι και το Καλλιφώνι. Θα ζητηθεί χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών ώστε η κατασκευάστρια εταιρεία να το λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές ώστε ο σύνδεσμος ύδρευσης να βγάλει προκηρύξεις για διορισμούς.
Μονιμοποίηση συμβασιούχων
Ερώτημα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Δήμου Καρδίτσας έθεσε η Πην. Μπούτα, δημ. σύμβουλος της μειοψηφίας. O Aντιδήμαρχος Πέτρος Μουταρέλος ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι έχουν μονιμοποιηθεί. «Αν μονιμοποιηθούν μετά την δικαστική απόφαση οι συμβασιούχοι ο Δήμος θα συνηγορήσει και θα κάνει ενέργειες ώστε να πληρωθούν από την κεντρική εξουσία» είπε και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή πιέζει προς την κατεύθυνση αύξησης της χρηματοδότησης.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι το σημερινό και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έχουν αποδείξει ότι βρίσκονταν στο πλευρό των εργαζομένων. Κάλεσε τη «λαϊκή συσπείρωση» να υπερψηφίζει τις προσλήψεις συμβασιούχων (πχ 8μηνα) και όχι στην αρχή να τις καταψηφίζει και μετά να ζητά την μονιμοποίησή τους. Ακόμη διευκρίνισε ότι έχει καταγγείλει τον νόμο Βορίδη. Απαντώντας ο κ. Γάζος είπε ότι η παράταξή του δεν ψηφίζει έναρξη συμβάσεων εργασίας με ομηρία (2μηνα, 8μηνά κλπ), αλλά θέλει προσλήψεις. «Ψηφίζουμε πάντα υπέρ των παρατάσεων των συμβάσεων εργασίας» είπε. Ανταπαντώντας ο Δήμαρχος μίλησε για «φαρισαϊσμό».

Στρατόπεδο Λουμάκη
Για την ανάπλαση και αξιοποίηση των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη ρώτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Κωνσταντίνος Ξυλομένος.
Επί του θέματος ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σβερώνης ανέφερε ότι στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν η 1η, η 2η και η 3η ιδέα που βραβεύτηκαν από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών.
Ακολούθως ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη ως «ένα από τα επόμενα στοιχήματα» της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. «Θα πρέπει να γίνει πραγματικά ένα πάρκο αντάξιο του Παυσίλυπου και να αναπτυχθεί η περιοχή» είπε.
«Θα γίνει με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής το έργο» ανέφερε, λέγοντας ότι οι προτάσεις είναι αξιόλογες. Ακόμη σημείωσε ότι από την Ι. Μητρόπολη υπήρχε αίτημα για τον Ι. Ναό που προβλέπεται εντός του χώρου, διότι ο Πολιούχος της Καρδίτσας Αγ. Σεραφείμ στεγάζεται σε Μετόχι. Η Ι. Μητρόπολη ζητούσε έναν χώρο που να μπορούν να πάνε οι δημότες. «Ο Μητροπολίτης μας είπε ότι η Μητρόπολη θα μας δώσει πάνω από 2 στρέμματα σε άλλο οικόπεδο για να τον αξιοποιήσουμε ως χώρο πρασίνου, και ο Δήμος να παραχωρήσει ένα στρέμμα στη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να ανεγερθεί ένας Ναός αντάξιος του πολιούχου» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι η ανάπλαση του χώρου και η κατασκευή του Ναού θα πρέπει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα.

ΣΑΤΑ
Τον σχεδιασμό της Δημοτικής
Aρχής για την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των Κοινοτήτων και για την έγκαιρη απόδοση της ΣΑΤΑ ρώτησε ο Θωμάς Καλιάς, δημ. σύμβουλος της μειοψηφίας.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι Δημοτική Αρχή αποδίδει την πάγια χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ στους δήμους κάθε χρόνο. Η Καρδίτσα είπε δικαιούνται το 50% της ΣΑΤΑ 370.000 ευρώ και άλλο τόσο οι 33 κοινότητες. «Εμείς την πόλη της Καρδίτσας την βγάζουμε εκτός γιατί έχουν γίνει έργα από άλλες χρηματοδοτήσεις. Κρατάμε αυτή τη ΣΑΤΑ δύο και τριών ετών για να μπορέσουμε να πάμε στα χωριά και να μπόρεσει να γίνει κάτι» είπε και δεσμεύτηκε ότι τη ΣΑΤΑ των πέντε ετών θα την πάρουν μέχρι το τελευταίο ευρώ.
Ο Αντιδήμαρχος Παν. Σβερώνης ανέφερε ότι δεν μπορούν από τη ΣΑΤΑ να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα, δεν φθάνει. Πρόσθεσε ότι αναμένεται χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» για να γίνουν παρεμβάσεις σε χωριά.