Με 60 λεπτά το κιλό παραοδοτέο στην πύλη του εκκοκκιστηρίου συν τα πριμ πιστοποιημένου σπόρου (ή σπορόκεντρα) έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα οι προαγορές βαμβακιού από εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας, ενώ ξεκίνησε δειλά- δειλά η συγκομιδή σε κάποιες περιοχές των Τρικάλων που οι καλλιέργειες ήταν πιο πρώιμες. Η συγκομιδή αναμένεται να γενικευτεί στον κάμπο, μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι δείκτες που αναλύουν την τάση στη διεθνή τιµή βάµβακος γέρνουν σε ποσοστό 67% προς το µέρος της αγοράς (buy/strong buy) για όσους επενδυτές κινούνται χρηµατιστηριακά σε ορίζοντα τουλάχιστον 100 ηµερών.
Με άλλα λόγια, η χρηµατιστηριακή τιµή των 94 σεντς ανά λίµπρα που γράφουν τις τελευταίες ηµέρες τα ταµπλό, αναµένεται µεσοπρόθεσµα ότι θα ενισχυθεί και άρα µια αγορά σήµερα, θα αφήσει κέρδος στους traders όταν αποφασίσουν να πουλήσουν.
Αυτή η χρηµατιστηριακή άσκηση µεταφράζεται για τα δεδοµένα της εγχώριας αγοράς σε προσφορές από πλευράς εκκοκκιστηρίων τουλάχιστον στα 63 µε 64 λεπτά το κιλό για το σύσπορο, µε τα µαζέµατα να αργούν ακόµα τόσο στον θεσσαλικό κάµπο, όσο και στη Βοιωτία. Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η προσφορά αυτή δεν έχει αναφορά στην ποιότητα της πρώτης ύλης, ούτε τιµολογεί τις ποικιλίες που αποδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ίνας. Αυτό σηµαίνει ότι για όσους προσεγγίζουν την καλλιέργεια µε τέτοιους όρους, η αγορά επιφυλάσσει υψηλότερο εύρος τιµών.
Μερίδα παραγωγών που προχώρησαν τους προηγούµενους µήνες σε προπώληση σύσπορου σε ένα εύρος τιµών µεταξύ των 50 µε 58 λεπτών το κιλό για το 30 µε 50% της αναµενόµενης παραγωγής τους, απεδείχθη τελικά ότι η πρώτη χρονιά διευρυµένης εφαρµογής των προπωλήσεων δεν απέδωσε οικονοµικά το αναµενόµενο. Φυσικά κινούµαστε σε µια ιδιαίτερη συγκυρία για τις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων. Έχοντας άλλωστε και µια καλή και διαχρονική συναλλακτική σχέση µε την εγχώρια εκκόκκιση, οι οργανωµένοι παραγωγοί βάµβακος αναµένεται να λάβουν ένα συµπλήρωµα για τις ποσότητες που έκλεισαν, κάτι που υπαγορεύουν οι άγραφοι κανόνες του εµπορίου.
Βέβαια κι αυτό προϋποθέτει ότι η εγχώρια εκκόκκιση «κράτησε» το τελευταίο διάστηµα ποσότητες και δεν προέβη κι αυτή σε προπωλήσεις, που τους τελευταίους µήνες γίνονταν µε πριµ +4 σεντς ανά λίµπρα από τη βάση επί του χρηµατιστηρίου.
Στην αµερικανική αγορά που καθορίζει και την τάση των τιµών στο διεθνές εµπόριο, µέχρι στιγµής δεν έχει αποτιµηθεί η όποια ζηµιά από το πέρασµα του τυφώνα Άιντα από κεντρικές βαµβακοπολιτείες των Νοτιοανατολικών επαρχιών της χώρας. Πάντως, η όψιµη χρονιά συγκριτικά µε την περσινή και τον µέσο όρο της πενταετίας, προφύλαξε κάπως το βαµβάκι, αφού κατά µέσο όρο µόλις το 12 µε 15% του συνόλου της παραγωγής εκτέθηκε µε ανοιχτά καρύδια στις έντονες βροχοπτώσεις και τους ανέµους σε Αλαµπάµα, Φλόριντα και Τζόρτζια.
Σε ό,τι αφορά τον τυφώνα, πάντως, υπήρξαν καταστροφές σε πλατφόρµες φόρτωσης και εκφόρτωσης σιτηρών µεγάλων πολυεθνικών του εµπορίου αγροτικών εµπορευµάτων όπως η Cargill και η ADM, ενώ συνδυαστικά µε τις διακοπές ρεύµατος, δηµιουργήθηκε αναστάτωση στις αγορές που αντέδρασαν µε πτωτικό µεν αλλά παροδικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιµές.
Επιστρέφοντας στην εγχώρια αγορά βάµβακος, µε τα σηµερινά επίπεδα τιµών, οι παραγωγοί εκτιµούν πως η αύξηση στα δικά τους έσοδα ανέρχεται σε ένα 10% συγκριτικά µε πέρυσι, µε το µεγαλύτερο κοµµάτι της αύξησης των 20 λεπτών το κιλό στο σύσπορο να… «χάνεται στο δρόµο» όπως εξηγούν, αφού τα κόστη έχουν διαµορφώσει αύξηση τουλάχιστον 35% από την αρχή του έτους, µε το αγροτικό πετρέλαιο να προσεγγίζει τα 1,40 ευρώ το λίτρο πλέον.
Πηγή: agronews.gr