Έως 10 λεπτά πάνω από τιμή αγοράς το βαμβάκι χωρίς ξένες ύλες

∆έκα λεπτά πάνω από τις τιµές αγοράς θα µπορούσαν να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί βάµβακος

∆έκα λεπτά πάνω από τις τιµές αγοράς θα µπορούσαν να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί βάµβακος, αν οι ποιοτικές προδιαγραφές του σύσπορου που παρέδιδαν πληρούσαν στο απόλυτο τα συµβατικά κριτήρια ποιότητας, ήτοι χαµηλή περιεκτικότητα σε πρώτες ύλες.

ως 10 λεπτά πάνω από την τιμή αγοράς εξασφαλίζει το βαμβάκι χωρίς ξένες ύλες

Μια όχι και τόσο ενδεικτική χρονιά για την εγχώρια καλλιέργεια βάµβακος, όπως ήταν αυτή του 2023 η οποία σηµαδεύτηκε από την καταστροφή στη Θεσσαλία και τις χαµηλές αποδόσεις σε ολόκληρη τη χώρα, υπερτόνισε τη σηµασία που έχει µια τυπική ποιότητα πρώτης ύλης, ακόµα και σε περιόδους εµπορικής ατονίας. Σε µια λεπτοµερή παρουσίαση που έκανε ο agent εκκοκκισµένου βάµβακος, ∆ηµήτρης Μαδιανός στο πλαίσιο συζήτησης µε τίτλο «Το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαµβάκι στις διεθνείς αγορές» η οποία αναπτύχθηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το βαµβάκι που διοργάνωσε η ∆ΟΒ και ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, ανέφερε πως τα «καθαρά», λευκά βαµβάκια µε χαµηλό ποσοστό σε ξένες ύλες πληρώθηκαν στις διεθνείς αγορές µε υψηλό πριµ, που στην περίπτωση του παραγωγού µεταφράζεται σε ως 10 λεπτά πάνω από τη µέση τιµή.


Από την άλλη, οι προβληµατικές παραγωγές, έβρισκαν ζήτηση µόνο µε έκπτωση επί της χρηµατιστηριακής τιµής, η οποία κυµαίνεται µεταξύ των 4 έως 6 λεπτών κάτω από τα επίπεδα της αγοράς. Πρόκειται για µια ψαλίδα που προσεγγίζει τα 15 λεπτά και θα έδινε ένα εντελώς αναβαθµισµένο οικονοµικό νόηµα στην καλλιέργεια.

Άλλωστε, οι σηµερινές τιµές, στα 60-62 λεπτά για το σύσπορο, που προκύπτουν από το εύρος µέσα στο οποίο διαπραγµατεύονται τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2024, δεν δείχνουν ικανοποιητικές. «Οι σηµερινές τιµές δεν είναι καλές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκκοκκιστής και µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ∆ΟΒ, Βασίλης Μάρκου, ο οποίος διατηρεί µια αισιοδοξία, αφού όπως είπε, τα επίπεδα τιµών χρήζουν βελτίωσης, ειδάλλως οι παραγωγοί θα αποθαρρυνθούν από την καλλιέργεια, σε µια πιθανή εξέλιξη η οποία µε τη σειρά της θα τάραζε τα θεµελιώδη της αγοράς, πυροδοτώντας σε δεύτερο χρόνο ένα ανοδικό µοµέντουµ ελλείψει προσφοράς.


Στο µεταξύ, η εγχώρια αγορά καλείται να διαχειριστεί και µια σταδιακή στροφή της Τουρκίας σε παραγωγές άλλων χωρών, ιδίως της Βραζιλίας, αν και το 2023 δεν µπορεί να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα. Πάντως, υπήρξαν µήνες κατά τους οποίους οι Τούρκοι δεν αγόρασαν ούτε κιλό, µε τους συντελεστές της αγοράς να περιµένουν πιο ενεργή παρουσία το επόµενο διάστημα.

agronews.gr